Francúzi objavujú slovenské vína

Francúzi objavujú slovenské vína

Sú to známi gurmáni a potrpia si na výborné jedlo a ešte lepšie víno. Reč je samozrejme o Francúzoch. Očarilo ich slovenské víno Dunaj a to až tak, že sa objavilo na menu prestížnej reštaurácie l´Epuisette s michelinskou hviezdou v Marseille. Prichádza však ďalší úspech: vína Slovenské Vinice Dunaj neskorý zber 2016 a Pinot Noir výber z hrozna 2013.

Zaradili do ponuky svojim hosťom v reštaurácii Alcyone, ktorá sa hrdí michelinskou hviezdou a je súčasťou päťhviezdičkového hotela InterContinental MarseilleHôtel Dieu!

Zástupcov reštaurácie naše vína opantali a tak prijali pozvanie na prezentáciu kolekcie vín Slovenské Vinice v bratislavskej reštaurácii THeMA a rozhodli sa pripraviť originálne menu k jednotlivým odrodám. Majstrovsky ho vytvorili vyhlásený šéfkuchár reštaurácie Alcyone Lionel Levy a uznávaná francúzska expertka na michelinské menu a koreniny zo Sarabar Marseille Karine Blanc. Fois gras s čajom a divokým korením, srnčí chrbát ochutený červeným vietnamským korením Phu Quoc a ako dezert pošírovaná hruška na červenom víne s koreninami, mandľovým krémom a citrusmi ochutenými divokým korením Mat-Khen – to bol virtuózny gastronomický koncert, ktorý lahodne dopĺňali vína Slovenské Vinice Tramín červený výber z hrozna 2016, Dunaj neskorý zber 2016, Cabernet Sauvignon výber z hrozna 2013, Pinot Noir výber z hrozna 2013.

„V mojej profesii často hľadám zaujímavé spojenia chutí korenín a vína. Keď som ochutnala Slovenské Vinice Dunaj 2016, hneď ma zaujalo. Jeho plnú chuť som si spojila s vietnamským korením Phu Quoc,“ povedala Karine Blanc.

Spolu so šéfkuchárom Lionelom Levym sa zhodli, že obe vína z kolekcie Slovenské ViniceDunaj i Pinot Noir – ich príjemne prekvapili a veľmi im chutia. „K vínu Dunaj budeme v reštaurácii hotela určite podávať divinu, ktorá má výraznú chuť. K Pinot Noir je vhodné jemnejšie teľacie mäso, ale hodí sa aj k dezertom,“ odporúča michelinský šéfkuchár slovenským gurmánom, ktorí chcú toto výnimočné víno ochutnať.

Za zmienku určite stojí fakt, že francúzske reštaurácie najradšej ponúkajú vlastné, kvalitné francúzske vína a nie je ich málo. Pri výbere vín z iných krajín sú veľmi nároční. Prednosť dávajú zaujímavým ročníkom a odrodám z malých rodinných vinárstiev pred veľkými producentmi.

Pretože vo svete gastronómie tamtamy tiež fungujú a správy o novinkách sa šíria rýchlosťou blesku, vína zo Slovenských Viníc chcú ochutnať aj v ďalších dvoch top reštauráciách v Strasbourgu. Vo vyhlásenej reštaurácii Buereiheisel s dvoma „michelinkami“, ktorú často navštevujú aj politici z Europarlamentu a vo vychytenej reštaurácii Oenosphere.
Víno, ktoré zaujalo francúzskych odborníkov, pochádza z Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, z obce Svodín zo strekovského regiónu a patrí do jesennej kolekcie značky Slovenské Vinice. Dunaj je suché červené víno sýto rubínovej farby s fialkastým okrajom. Prekvapí prenikavou vôňou tmavého bobuľového ovocia, predovšetkým čučoriedok a slivkového perníku.

Má plnú korenistú, ovocno-šťavnatú chuť s jemným zamatovým záverom. Aby si zachovalo svoju mimoriadnu kvalitu a buket, servíruje sa vychladené na 16 – 18 °C. Je to vynikajúca voľba k menu s korenistým predjedlom a ku všetkým grilovaným a pečeným tmavým mäsám.

„Sme hrdí na naše vína zo Slovenských Viníc, ktoré oceňujú aj v zahraničí, osobitne v takých vychýrených reštauráciách, ktoré získali michelinské hviezdy,“ neskrýva radosť z úspechu Peter Havrilák, manažér značky Slovenské Vinice.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *