Aj pitie alkoholu prináša pozitíva. Poznáte ich?

Aj pitie alkoholu prináša pozitíva. Poznáte ich?

Áno, čítate správne. Pravidelná konzumácia alkoholu môže mať priaznivý dopad na fungovanie našich telesných orgánov. Na množstve, ale i druhu nápojov, pochopiteľne záleží.

V malom množstve alkohol zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu a v podaktorých prípadoch aj fibrinogénu a CRP – čiže ukazovateľov zápalu. Nedávna americká štúdia na Floridskej univerzite prišla so záverom, že starší ľudia, ktorí si dopriali jeden alkoholický nápoj denne, mali o 30% nižšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení. Ďalšia štúdia sledujúca kardiakov hospitalizovaných po srdcovom infarkte zas dospela k výsledku, že účastníci, ktorí každý deň konzumovali malé množstvo červeného vína, mali o 32% nižšie riziko fatálneho srdcového infarktu. Červené víno totiž obsahuje užitočné látky prítomné v hroznovej šupke – napríklad flavonoidy, ktoré preventívne pôsobia proti tvorbe krvných zrazenín. Za zmienku stojí taktiež resveratrol, efektívny pri znižovaní hladiny cholesterolu.

Hoci priveľa alkoholu mozgu škodí, niektoré výskumy už opakovane zverejnili prekvapivé tvrdenia. Ľudia, ktorí si denne doprajú malé množstvo alkoholu, majú nižšie riziko straty pamäti než tí, ktorí alkoholu neholdujú vôbec. Pravdepodobne je to preto, že alkohol riedi krv a preventívne pôsobí proti zrazeninám. Tie môžu zablokovať tok kyslíka dôležitého pre fungovanie mozgu. Odborníci však odporúčajú pridržiavať sa „povoleného“ množstva alkoholu, ktoré zodpovedá dvom štandardným nápojom u mužov, a nie viac ako jednému drinku u žien. Jeden štandardný nápoj sa rovná 300 ml piva, 100 ml vína alebo 30 ml tvrdého alkoholu.

Francúzsky paradox … už ste o ňom počuli?

Ak si posvietime na ďalšie pozitíva vybraných alkoholických drinkov, nedá sa nespomenúť kvalitné červené víno. Tento alkohol je neodmysliteľne spätý s tzv. „Francúzskym paradoxom“ a zdravým srdcom. Francúzi – bez rozdielu pohlavia, mávajú menej infarktov než ľudia žijúci v strednej Európe, a to napriek tomu, že holdujú rôznym nezdravým návykom, napríklad fajčeniu. Niektorí vedci sa preto domnievajú, že náklonnosť k pitiu vína vysvetľuje výborný stav ich srdcovo-cievneho systému. Zdá sa, že vysvetlenie je logické, keďže červené víno obsahuje už zmienené vysoké hodnoty fytochemickej látky zvanej resveratrol. Tá pôsobí aj ako antioxidant, zmierňuje zápalové procesy a dokonca spomaľuje proces starnutia.

Pre zdravé srdce

Veľké populačné štúdie prišli tiež so závermi, že väčšine ľudí prospieva pravidelné pitie alkoholu v malých množstvách spolu s jedlom. Ako príklad uvedieme Harvardovu školu verejného zdravia v USA. Tá sa pýtala 38 000 mužov na ich návyky súvisiace s konzumáciou alkoholu. Následne ich kontaktovala o dvanásť rokov neskôr. Výsledok mnohých, a to nielen skeptikov, prekvapil. U mužov, ktorí si dopriali pohárik či dva denne, bol zistený o 37% nižší výskyt infarktu v porovnaní s tými, ktorí si alkohol dožičili iba zriedka, ak vôbec.

A na záver ešte jedno upozornenie. Milujete recepty, v ktorých je víno jednou z nosných ingrediencií? Pokiaľ áno, vyhýbajte sa lacným vínam, pretože sú plné sodíka. Pri jeho využívaní v kuchyni platí jednoduché pravidlo. Ak by ste dané víno nepili, nepoužívajte ho ani pri varení.

Zdroj: Food Cures / Jedlo Lieči

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *