Alkohol a jedlo sú dokonalá kombinácia – či už dotvárate jednohubkami príjemný večer pri drinkoch alebo naopak párujete jedlo. Niekde na pomedzí sa nachádza praktické využitie alkoholu pri varení ako jedna z ingrediencií.
Jedinečné chemické vlastnosti v zložení robia víno, pivo, šampanské a ďalšie typy alkoholických nápojov viac ako len doplnkový drink k vášmu jedlu. Divina na červenom víne, či flambované ovocie sú len špička ľadovca delikátnych chutí, ak viete, ktorý je ten správny alkohol, čo treba pridať do receptu.
Podobne ako s kombinovaním alkoholu k jedlu, je dôležité správne zvoliť alkohol do receptu. Svetlejšie druhy alkoholu sa hodia do ľahkých jedál – napríklad morským plodom alebo hydine. Naopak tmavé druhy alkoholu sa hodia do ťažších, na proteíny bohatých jedál ako napríklad tmavý rum do karamelovej omáčky či horúcej čokolády.
Len sa neopite
Kreativite sa medze nekladú, nezabúdajte však na často podceňovanú vec – podiel alkoholu, ktorý skonzumejete. Lebo aj ten, čo je v jedle, sa ráta. V závislosti od metódy spracovania je tento obsah rôzny. V nižšie uvedenej tabuľke si môžete pozrieť tie najčastejšie:
Príprava / Metóda | Podiel zostatku alkoholu v jedle | Podiel vyprchaného alkoholu |
Flambovanie (flambé) | 75% | 25% |
Vsiaknutie do jedla počas noci, bez zohrievania | 70% | 30% |
Vmiešané do cesta a pečené/varené na miernom plameni 1 hodinu | 25% | 75% |
Vmiešané do cesta a pečené/varené na miernom plameni 2-2,5 hodiny | 5% | 95% |
Kvalita je prvoradá
Do receptov nepridávajte žiaden alkohol, ktorý by ste sami nevypili. Z vyššie uvedenej tabuľky je jasné, že v hotovom jedle ostane slušný podiel alkoholu, ktorý ovplyvní finálnu chuť. Nemusíte hneď v recepte použiť archívne víno za niekoľko sto eur, ale čučo za pár centov prosím vynechajte.
Odporúčame
Alkohol a dezerty sú dobré sami o sebe, takže ak sú správne skombinované, tak výsledok môže byť epický. Ako napríklad: Jahody plnené Bailey’s cheesecakom
Ingrediencie:
- 450g čerstvých jahôd
- 200g cream cheese (napríklad Philadephia)
- 1 ½ lyžice Bailey’s Irish Cream
- 3 lyžice práškového cukru
- 100g mliečnej čokolády cup semi-sweet chocolate chips
Postup:
V miske dohladka zmiešajte cream cheese, cukor a Bailey’s. Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka. Do jahôd vyrežte otvor, ktorý naplníte zmesou za pomoci cukrárskeho sáčku. Dajte vychladiť na 15-20 minút a pred podávaním ešte polejte roztopenou čokoládou.
Ak ste skôr mäsožravec, tak vyskúšajte túto marinádu s whisky vhodnú na hovädzie, kuracie aj bravčové mäso.
Ingrediencie:
- 1⁄2 šálky whisky
- 1⁄2 šálky hnedého kryštálového cukru
- 1⁄4 šálky olivového oleja
- 1⁄2 lyžice cesnokového prášku
- 1⁄4 šálky sójovej omáčky
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica mletého čierneho korenia
Postup:
V prvom kroku zmiešajte v miske cukor, whisky a olivový olej. Následne, keď budú dobre zmiešané, tak pridajte zvyšné ingrediencie. Pripravenou marinádou polejte mäso a uzavrite do vzduchotesnej nádoby, ktorú ešte poriadne potraste, aby sa marináda rovnomerne rozdistribuovala po celom mäse. Mäso v marináde uložte do chladničky 3 až 8 hodín a následne umiestnite na rozžheravený gril. Dobrú chuť.
Tip na záver: Pri varení s alkoholom nezabudnite na fakt, že alkohol je horľavý, a preto buďte pripravený na žhavejšie okamihy pri sporáku, než ste pôvodne plánovali.