V hlavnej úlohe Prosecco. Na tanieri ani v pohári nesmie v lete chýbať

V hlavnej úlohe Prosecco. Na tanieri ani v pohári nesmie v lete chýbať

O osviežujúce, a samozrejme chutné tipy na prípravu jedál i drinkov, nie je v tomto období žiadna núdza. Fantázii sa medze nekladú, a práve preto musíte tie nasledujúce čo najskôr vyskúšať.

Prosecco je pomenovanie talianskeho vína, predtým taktiež bielej odrody viniča. Je odvodený od dediny Prosecco – súčasti oblasti Terst v severnom Taliansku. Hrozno, z ktorého sa Prosecco vyrába, má názov Glera.

Prosecco s jahodovým sorbetom a mätou

Pripravte si:

  • Hrnček kryštálového cukru
  • Pol hrnčeka vody
  • 1 kilogram jahôd
  • Prosecco alebo iné šumivé víno
  • Limetkovú šťavu
  • Ľubovoľné množstvo mäty

Takýto je postup:

Cukor zalejte polovicou hrnčeka vody a povarte v panvici do konzistencie sirupu. Potom odstavte a nechajte vychladnúť. Jahody umyte, očistite a nakrájajte. Následne ich rozmixujte na jemný krém, vlejte limetkovú šťavu a chladný sirup. Krátko premiešajte. Na záver vmiešajte nasekanú mätu. Zmes vlejte do plytkej nádoby a nechajte v mrazničke chladiť. Po hodine sorbet premiešajte vidličkou, urobte tak každú hodinu až do úplného zmrazenia. Sorbet preložte do vychladených pohárov a zalejte Proseccom.

Tip 1: Sorbet možno naliať aj do formy na ľad. Malé kocky, ktoré tým vzniknú, servírujte priamo s Proseccom.
Tip 2: Pri príprave tohto receptu bez obáv použite mrazené jahody. Najskôr ich ale nechajte rozmraziť, aby sa dali ľahšie rozmixovať. Potom už postupujte presne podľa receptu.

Polievka z jahôd s Proseccom

Polievku z čerstvých jahôd s Proseccom ponúknite hosťom ako netradičný dezert. Ide o ideálne letné pohostenie, ktorým si urobíte očko hádam u každého. Ťažko totiž nájsť človeka, ktorý by kombinácii sladkých jahôd so šumivým vínom odolal.

Pripravte si:

  • 1 žĺtok
  • 15 ml malinového octu
  • Štipku morskej soli
  • Čerstvo vytlačenú šťavu z citróna
  • 100 ml arašidového alebo slnečnicového oleja
  • 250 gramov jahôd
  • 100 ml Prosecca
  • 125 ml smotany
  • 250 ml cmaru
  • Plátky jahôd a lístky medovky na ozdobu

Takýto je postup:

V miske zmiešajte žĺtok, ocot a soľ. Postupne pridávajte olej, až kým vznikne jemná majonéza. Následne pokrájajte jahody. Zopár šťavnatých kúskov si však ponechajte na záver ako dekoráciu a pár kociek zas ako ingredienciu do polievky. Rozmixujte pripravené jahody v mixéri, pridajte smotanu, cmar a nakoniec Prosecco. Zmes z mixéra pridajte do majonézy, starostlivo premiešajte a dochuťte citrónom. Polievku uložte do chladničky a nechajte 5 hodín vychladiť. Kocky jahôd rozdeľte do tanierov, zalejte vychladenou polievkou, ozdobte plátkami jahôd a lístkami medovky. Dobrú chuť.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *